Upptäck den urgamla japanska konsten Shou Sugi Ban: Bränt trä har en tidlös attraktionskraft

Upptäck den antika japanska konsten Shou Sugi Ban: träets tidlösa attraktion. Shou Sugi Ban är en unik teknik där trä ytor bränns för att skapa en vacker och hållbar finish. Denna traditionella konstform har en rik historia och har varit populär i Japan i flera hundra år. Genom att bränna träet får det en unik karaktär med en djup svart färg och en textur som är både snygg och unik. Dessutom har den brända ytan en naturlig motståndskraft mot väder och vind, vilket gör den idealisk för både inomhus- och utomhusbruk. Shou Sugi Ban har på senare tid fått en renässans inom moderna designkoncept, där det används för att skapa en snygg kontrast och visuell struktur i olika typer av hus och inredning. Upptäck skönheten och tidlösheten hos Shou Sugi Ban, och låt dig inspireras av denna unika japanska konstform.

"

När ekologiska trender intensifieras och man söker nya lösningar så är det inte ovanligt att man blickar tillbaka till urgamla tider. ”Yakisugi” eller ”Shou Sugi Ban” är ett perfekt exempel på det. Teknologen började användas för flera århundraden sedan för att skydda trä från yttre miljöpåverkan. Man använde denna metod för att bearbeta japanskt cederträd – eller ”sugi”. Träets yta brändes med het eld och kyldes sedan ner för att ta bort smuts och sot. Till sist belades träet med olja. Trots att eld ofta anses vara träets största fiende så stärker metoden dess hållbarhet och beständighet mot yttre miljöpåverkan. Träbränning är en alldeles naturlig åtgärd som hjälper träet att bli starkare och hållbarare utan hjälp av kemikalier, målarfärg och andra onaturliga tillsatser. I stället gör elden att porerna drar ihop sig och det bildas ett naturligt lager av kol som skyddar träet och gör det starkare.

Ytterpanel bearbetad med denna teknik kräver enbart minimalt underhåll då det är naturligt beständigt mot luftfuktighet, insekter och gnagare. Bränt trä kan hålla i flera årtionden även utan ständigt underhåll. Dock kan regelbunden oljning hjälpa träet att behålla sin ursprungliga färg. Enligt experter håller bränt trä upp till 100 år om det sköts på rätt sätt, till skillnad från traditionella ytterpaneler som enbart håller mellan till 20-40 år.

Bearbetningsprocessen är oskadlig för miljön. ”Yakisugi” eller ”Shou Sugi Ban” tillämpar inga kemiska material som kan ha negativ påverkan på miljön. Bränt trä är helt säkert och hälsovänligt och passar perfekt såväl inomhus som utomhus. Det brända träet skyddas med naturliga material och går att återvinna eller kassera utan någon miljöpåverkan. Det kan man inte göra med trä som bearbetats på konventionellt vis.

Det finns en mängd olika tillverkningsalternativ för ”Shou Sugi Ban” vilket gör att det går att ta fram flera olika färger och strukturer. Varje träd är unikt och det betyder att man har nästan obegränsat med valmöjligheter. Vad ni än väljer säkerställer vi alltid lång livslängd och varaktighet när träet bearbetas med denna teknologi. Bränt trä ser unikt ut i både interiör och exteriör och kan även användas för möbler och inredningsdetaljer. Det är särskilt lämpligt för en stilig och hållbar fasad, ett staket eller en terrass. Trots att denna teknologi är urgammal ger den en mångfald av olika möjligheter som öppnar dörrarna till den som vill vara kreativ och nytänkande. Därför passar rätt valda produkter av bränt trä perfekt till flera olika miljöer – både i naturen och i städer.

Yakiwood

Är du intresserad av bränt trä? Vi hjälper dig att hitta en lösning som passar dig bäst.